Thursday, October 30, 2014

Kaua tehtud kaunike

Heippa hei!

Ma lubasin teile Hiina kokkuvõtet. Oli vist 20nda oktoobri varahommikul kui Amsterdami lennujaamas facebooki sisse logides rõõmustasin, et olen tagasi tsivilisatsioonis. See tundub juba nii kaugete mägede taga, viimase kümne päeva jooksul on palju juhtunud, aga selleni jõuan hiljem!

Nüüd hoopis Hiinast: Läksin sinna ütlemata kõrgete ootustega. Praegu ei räägi ma võistlusest ja kohtadest, vaid pigem kultuurist ja kogu asjade ning toimingute komplektist, mis minu ümber aset leidsid. Põhjusi tuleb otsida sellest, et olin eelnevalt Hiinas käinud, universiaadil, kus mul oli enda isiklik abiline. Mitte, et mulle end kuningana tunda meeldib ja ilma selleta ma Hiinamaal hakkama ei saaks, aga universiaadi puhuks oli kõik justkui suurepäraseks timmitud ja Hiina jättis endast väga asjaliku mulje. See kord, kus ma reaalsesse igapäevaellu, nende igapäevarütmi sukeldusin, nüüd nägin kõike väga teise nurga alt.

Esmalt, mulle ei mahu endiselt pähe, kuidas need kohalikud inimesed, Euroopas levinud, või vähemalt minuni jõudnud arusaama kohaselt, et Hiinlased on väga viisakad ja aulised inimesed, kuidas nad nii ebameeldivad, ebaviisakad olid. Ilmselt teen ma neile kuhjaga liiga ja sattusin valedesse kohtadesse, kuid selline mulje mulle tõesti jäi. Teiseks, ma ei tea kas vanematel pole oma laste jaoks aega (ma ei saa küll aru kuidas, sest lubatud on ju 1 laps?!), aga lauakombeid, ja kombeid üldiselt neile küll õpetatud pole. Ei möödunud päeva, kus ma nägin korralikes kingades, korraliku musta seeliku ja valge triiksärgiga daami töö poole suundumas samal ajal kurgu põhjast röga endale suhu kogudes ja siis üle terve tänava seda välja sülitamas. Sama krooksude ja kõige muuga. Päris sürr oli, tahtsin isegi selle lapi endale suu ette osta! Järgmine pettumus oli minu jaoks linn ise. Kui meenutama hakkan, siis seda oli ka universiaadilinn, kuid issand kui igav see oli! Lootsin leida mingit õiget hiina mukisxxxa, mingit kohalikku turgu, kus müüdaks adibassi, Mike-i, Kuma, Laposte, Louis Buittonit ja muid Euroopas ausees olevaid kaubamärke, aga voah, ei miskit! Suure aretamise peale sõitsime kohaliku ühistranspordiga kaugele mägedesse, kus jalutasime (küll ilma veeämbriteta) tunde mööda treppe tippude suunas, et paari väikest templikökatsit kohata.

Aga, it wasn't all bad, nagu öeldakse... Sest, et purjetamise külg oli tegelikult väga suurepärane! Kuna mastaabilt oi regatt tavapärasest MK-st kõvasti väiksem - nimelt oli 10 klassi asemel esindatud ainult 6, samuti oli võistlejaid igas klassis vähem, siis käis kogu asjaajamine näiliselt palju valutumalt, seda nii merel kui maal. Qingdao kostitas meid minu arusaamade järgi mitte väga levinud korralike tuultega, seda vähemalt 2 päeva viiest, ühel päeval oli väga keeruline keerutav tuul, mis vajas endiselt kallutamist ja kaks päeva olid tõesti väga vaiksed. Igal juhul, parem tulemus kui olin lootnud! See, et meil oli või ei olnud tuult juhtus olema aga teisejärguline. Kogu purjetamine käis hoovuse järgi. Nii tugevaid hoovusi polnud mina oma võistluskarjääris veel kohanud, mistõttu tegin ka rohkelt jaburaid vigu, mis omakorda maksid tulemustereal suuresti kätte, nagu minu puhul kombeks. Igal juhul, suhteliselt rahulikult alanud nädal lõppes minu jaoks enne medal race-i 6nda kohaga. Finaalsõidus õnnestus mul saada hea start, kuid pea olematus tuules ei saanud end mitte käima ja pidin lõpetama 7ndana, mis lõpptulemustes tähendas 8ndat kohta. Loomulikult jääb kripeldama, eriti seetõttu, et tean, palju neid punkte veel tavasõitudes rajale jäi, kuid hea tulemus sellegipoolest! Olen rahul. :)

Nüüdseks, kus ma teile seda väga ülevaatlikku juttu kirjutan, olen ma juba otsapidi Horvaatias, Splitis. Sain kokkuleppele ilmselt maailma parima rahvusvahelise grupiga, mis sisaldab olümpiahõbedat, olümpia neljandat ja 4-kordset Euroopa meistrit, et treenin sel talvel nendega kui ma seda soovin. Usun, et see on minu jaoks suur võimalus neilt õppida ja edasi areneda. Kuna kõik on alles väga uus ja värske värviga, siis kirjutan sellest lähemalt kui olen isegi targem. Praegu aga suundun veetrenni, teie nautige seda ilusat sügisilma, mis täna olema pidavat! :)

Karla

1 comment:

Anne-Mari said...

vinge! see kõikse viimasem uudis eriti!! :)