Monday, August 17, 2015

Pai

Tänase raja nimi oli siis kirjade järgi Pai. Tegu on kõige kaugema rajaga, mis algselt OM-iks kavas polnud ning lisati pärast suurt vee kvaliteeti puudutavat kisa, et "väljas" oleks üks rada rohkem ja saaks puhtas vees rohkem sõite pidada. Kahjuks on aga nii, et avamere mõistes lähedal pole tänu juba eksisteerivatele radadele enam ruumi, mis tähendab, et Pai asub pärapõrgus! Nüüd julgen küll väita, et nii kaugel rajal pole ma kunagi varem võistelnud. Täna lohisesime suhteliselt täisgaasil 90min puksiiris enne kui rajale jõudsime. Mis oli aga veel nukram oli fakt, et olenemata kõigist ilmaennustustest, mis lubasid kui ühest suust 8-11m/s, puudus tuul täielikult. See tähendas, et loksusime kõrge ookeani swelli otsas ligi 4h. Tuli välja, et täielikus tuulevaikuses suurel lainel suudan minagi merehaigeks jääda. Ühel hetkel polnud kalade toitmine sugugi kaugel, õnneks suutsin end koguda ja asja unustusse suruda.

Kuna Pai on tõesti kaugel, siis ei ulatu sinna isegi kalda mõjutusega merebriis. Siselahel asunud radadel oli seevastu tuult küll ja veel. Kui ülejäänud "sees" võistelnud klassid olid oma sõitudega tänaseks juba ühele poole saanud, siis kupatati meid tagasi sisse, et seal kiiremas korras mingigi sõit kirja saada. Mis seal ikka, pukseerisime terve selle maa siis uuesti tagasi rajale nimega Escola Naval, mis asub klubi vahetus läheduses. Seal veeretati meile loojuva päiksega üks kiire sõit just 180 kraadist pööret tegevas hoovuses. Üldine mulje on selline, et sisemistel radadel on sõitmine enamasti hoovuse järgi ja välimistel, kui seal juhtub tuult olema, pigem päris purjetamine. Igal juhul, tegin plaani, kuid plaan ei toiminud. Toimimisest jäi puudu nii palju, et mina startisin kaatri poolt 4ndana ja läksin kohe ära parema nurga suunas. Sama tegid kõik ülejäänud startijad, kuid vasakult tuli tuuletugevdus, mis u. 6-7nda kaatri poolt startijana juba jõudis, minuni aga mitte. Üles jõudsin kuskil 25ndana, alla umbes midagi sarnast. Teine krüss teadsin, mida teha ja kasutasin hoovuse enda kasuks 100% ära. Teist korda üleval olin juba 13, kuid siis, teisel allatuule otsal hoovuse loogika lakkas töötamast. Variant A väidab, et kuna hoovusel oli just kõrgvee aeg ja ta oli muutumas, siis toimis midagi ebaloogilist ja vairant B väidab, et sel rajapoolel kus mina ei olnud, oli tuuletugevdus. Igat pidi, kaotasin sel otsal kõvasti, finišis 20.

Tänase ühe sõidu tulemusena oleme nüüd graafikust ühe sõiduga maas, mis tähendab, et homne puhkepäev on cancelled ja lähme sinna samma, Pai rajale ühte sõitu pidama. Pean tunnistama, et mul on selle üle ainult hea meel, sest õppima olen ma siia tulnud ja puhkepäeva jooksul ei õpiks ma siinse mere kohta ilmselt midagi. Kas üheks 50min sõiduks on meid vaja saata rajale, kuhu minek ja kust tulek võtab kokku 3h, on iseasi?

Igal juhul, loodetavasti on homne päev tänasest õhtust jällegi targem,
Karla

No comments: