Thursday, April 25, 2013

Küngas

Hei,

Täna oli siis teine kuldfliidi sõitude päev. Lubatud oli meile 10m/s+, aga näha polnud seda kuskil. Hommikul oli hoopis pilves ja pilvisele hommikule ebatavaliselt soe, lausa palav. Ei tea, kas see suur ja uhke Sahara soojalaine tahtis meile siia jõuda või mis, aga igatahes imelik see ilm oli. Jäimegi kaldale ootama ja saime alles mingi ühest vee peale. Tuul tundus kuidagi "fluky", ehk siis Eesti keelde tõlgituna kahtlane, õnnest sõltuv ja ebastabiilne.

Tahaks kangesti öelda nii nagu ühed teised Eesti purjetajad aastaid tagasi pärast mitte-just-kõige-paremat-päeva, et "täna me purjetamisest ei räägi", aga ma olen siiski purjetaja ja mulle meeldib sellest rääkida. Tuult oli meil esimeseks sõiduks kogunend u. 5-6m/s. Tundus kangesti, et tahan paremale minna, sest minu nägemuse järgi oli see pool Rimi Käikkoneni järgi "eduline". Järjekordselt pööras tuul u. 30sek enne starti aga nii palju vasakule, et minu hea parempoolse stardi võisin ma endale kabuuri tagasi panna, sest sellega polnud enam mõtet vehkida. Sõitsin küll hästi ja olen oma "käekirjaga" rahul, aga stardi järel polnud enam tippu pürgimisest juttu, pidin leppima väikeste ja mitte nii tähtsate võitudega. Finišis 25. Teine sõit tahtsin kangesti vasakule minna, sest tuul oli sama teinud. Startisin siis vasakult poolt ja sain jälle väga hea stardi. Uskuge või ärge uskuge, aga tuul oli teinud umbes täpselt sama moodi nagu eelmine sõit, ainult, et see kord olin mina vasakul, ehk siis tuul pidas vajalikuks pöörata paremale. Jällegi võisin võtta oma hea stardi ja minna koos 2005 Dallas Mavericksiga paraadi planeerima (Selgitus: 2005 NBA finaalides juhtis Dallas Miami vastu seeriat 2-0 ja oldi kindel, et tiitel tuuakse koju ning hakati paraadi planeerima. Miami võitis 4-2). Vajutasin lõpuni vasakule, aga sealt ei olnud muud teha kui ülekäinud massil sabas sörkida, finišis 50! Kokku tõusin sellegipoolest 28ndaks, aga see selleks.

Nüüd, kus sõidud on kirjeldatud saan edasi liikuda esimese tänase teema juurde: Defineerida hea start. Selliste probleemidega pean ma siin Hyeresis alavormis olles tegelema - Purjetamise A ja O. Eelmistel päevadel olen startides selgelt vaevelnud, aga tulem pole alati sugugi kehv olnud. Täna sain paberil nagu head stardid, aga kasu sellest ei miskit. Mis kasu on sellest kui ma saan vabalt minema, täpselt liini sihtinuna ja kõik tundub super kui pärast tuleb välja, et ma kütan valele poole? Mõni kord on hoopis kasulikum olla stardis 25ndas reas, vasaku halsiga kõigil tagant läbi sõita ja vähemalt õigele poole lammutada. Seega, startimisoskus kui selline on overrated, vähemalt siin, Hyeresis.

Teine tänane põhiteema puudutab vormi. Ma pole seda siin veel kordagi välja öelnud (enne tänast posti vist mitte), aga eks targemad ja rohkem jälgivad inimesed on nüüdseks juba aru saanud, et minu vorm praegu ülearu kiita pole. See pole aga põhjus muretsemiseks. Eks sellel, et ma kunagi Hyeresi enne seda aastat kulda pole saanud on ka oma põhjus. Minu treeningplaan on aastaid nii üles ehitatud olnud, et aprillis saabub alavorm. Selle jutu point pole aga halamine ja selgitamine, miks ma 28s olen vaid hoopis muu. Pärast OM-i puhanuna ja üliõpilasena käitudes tundus puhand ja kaine mõistusega sõites hooaja alguses, et olen lõpuks "over the hump", üle künka, teel absoluutsesse tippu. Nüüd saabunud alavormis näen lisaks mitmekümnendates kohtadele aga palju positiivset. Olgugi, et praegu pean rajal end kvalifitseeruma "midfleet hunteriks", siis tundub, et ka alavormis suudan kuldfliidis üldplaanis sõita normaalseid kohti. See on suur edasiminek, sest vanasti olin alavormis olles kui peata kana. Kogu see värk annab aga julgust, et kui aasta alul tundus kõik nii ilus, siis suvel, kui peaks "pärisvorm" saabuma, siis suudan astuda selle vajaliku sammu ja lõpuks üle järjekordse künka astuda, see kord juba lõplikult. Vähemalt kuni Palma finaalideni toimunu annab selleks kõvasti lootust.

Mul oli täna palju erinevaid  mõtteid peas ja võib juhtuda, et ei osanud neid kuigi hästi siduda, puudus flow nagu hetkel võistlustelgi, aga loodetavasti sain oma mõtteid teiega jagada. Ma ise usun, et vahel on mõtete kirjeldamine kordi mõnusam lugemine kui "kütsin vasakule, tegin paudi, olin esimene" stiil.

Homseni (meil saab täna nett otsa, seega tegelt ei luba midagi),
Karla

No comments: